Kuinka aloittaa lumilautailu?

Voit aloittaa lumilautailun harrastuksena minkä ikäisenä tahansa. Osa harrastajista aloittaa jo 3-vuotiaana, osa seniori-iässä. Suosittelemme kuitenkin, että kokeilet lajia esimerkiksi hiihtokoulussa ennen kuin ostat itsellesi kalliit varusteet. Kannattaa hankkia jonkin verran tuntumaa lajista ja kokeilla onko laji juuri sinulle sopiva, ennen kuin päätät ostaa omat välineet.

Toisaalta laadukkailla perusvarusteilla voi perusharrastaja lasketella vuosikaudet tarvitsematta ostaa koko ajan uusia varusteita. Kun olet ostamassa lasketteluvarusteita, kannattaa ne ostaa asiantuntevasta liikkeestä, jossa saat henkilökohtaista palvelua. Monessa, erityisesti pääkaupunkiseudun liikkeessä, myyjät ovat myös itse alan harrastajia, joten he tietävät mistä puhuvat. Alan harrastajat jakavat yleensä erittäin mielellään vinkkejä uusille harrastajille!
Hyvä vinkki aloittelijalle on kokeilla lautaa esimerkiksi tasaisella kotipihalla. Voit kokeilla pihalla tasapainoasi sekä liukujen tekemistä eri suuntiin. Kun olet saanut lautaan hieman tuntumaa, voit alkaa kokeilla alaspäin liukumista loivassa rinteessä. Kokeile liukumista sekä siten, että selkäsi on alarinteeseen päin että päinvastoin. Älä aloita mäessä harjoittelua tekemällä käännöksiä, koska tällöin vauhtisi kiihtyy ja kaadut helpommin. Harjoittele ensin tasapainon pitämistä ennen kuin alat harjoitella kääntymistä!

Varusteet

Kun olet ostamassa itsellesi lasketteluvarusteita, kannattaa kiinnittää erityistä huomiota siteisiin ja kenkiin. Valitse kengät, jotka tukevat hyvin jalkaasi ja tuntuvat jalassasi mukavilta. Valitse ensin kengät, jotka sopivat juuri sinulle ja vasta tämän jälkeen näihin kenkiin sopivat siteet. Kengänkokosi vaikuttaa siihen minkä levyisen laudan tarvitset; isojalkaisilla kantapää sekä varpaat saattavat osua hankeen, joten isojalkaisen laskijan täytyy valita tavallista leveämpi lauta. Toisaalta pienijalkaisille laskijoille on tarjolla tavallista kapeampia lautoja.

Aloittelijan kannattaa valita lauta, joka on pituudeltaan melko lyhyt. Laudan tulisi kuitenkin olla niin pitkä, että se ylettää laskijaa leukaan asti. Tästä nyrkkisäännöstä voi olla heilahtelua noin viisi senttiä. Jos olet pitkä ja hoikka, tarvitset lyhyemmän laudan kuin tukevampi kaverisi. Aloittelijan ei kannata myöskään valita lautaa, joka on liian jäykkä, koska jäykkyyttä laudalta vaaditaan vasta kun vauhtiakin on jo reippaasti. Löysempi lauta on oikea valinta rauhalliseen laskemiseen, koska tällöin se joustaa molempiin suuntiin!

Jos aiot laskea laudalla runsaasti ja usein, kannattaa valita suoraan laadukas lauta, joka kestää käyttöä pitkään. Aloittelijan laadukas lauta maksaa noin 200-300 euroa. Tätäkin halvemmalla laudalla pääsee toki aloittamaan harrastuksen, mutta kovin edullinen lauta ei välttämättä kestä kauaa kovaa käyttöä. Lumilautaan tulevat siteet maksavat edullisimmillaan noin sata euroa.

Kypärä on ehdoton hankinta aloittaessasi lumilautailun! Kypärien hinnat vaihtelevat noin 60 eurosta 100 euroon. Kypärää valittaessa kannattaa kiinnittää huomiota sen ominaisuuksiin, kuten mukavuuteen ja käytettävyyteen. Osalle laskijoista kypärän ulkonäkö on erittäin tärkeä ominaisuus.
Muita tärkeitä varusteita ovat lasketteluun tarkoitetut suojalasit, vahvat kumivahvisteiset hanskat sekä erilaiset suojat siinä tapauksessa että haluat tehdä myös temppuja. Temppuja tehdessäsi selkä- ja lonkkapanssarit sekä rannesuojat ovat erityisen tärkeitä kypärän lisäksi!

Huolto

Lauta tulee voidella silloin tällöin parafiinipohjaisella suksivoiteella, jotta lauta säilyy kunnossa ja jotta se saa lisää luistoa. Laudan ruuvit kannattaa kiristää säännöllisesti, koska ne löystyvät helposti vauhdikkaassa menossa ja saattavat jopa irrota.

Tredit

Lumilautailun ympärille muodostuu usein selkeitä pukeutumistrendejä, joista tällä hetkellä tuntuu olevan pinnalla katutyyli löysine maastokuvioisine vaatteineen. Toisaalta lautailussa käytetään paljon myös tavallisia lasketteluvaatteita, jotka ovat vedenpitäviä ja hengittäviä. Laadukkaiden kuorivaatteiden hankinta tulee usein edullisimmaksi, koska niitä voi käyttää myös kesäsateessa ja niiden lämmittävyyttää voidaan näppärästi säädellä aluskerroksen avulla; lisäämällä ja vähentämällä aluskerroksia sekä vaihtelemalla niiden materiaaleja.